Wykonanie
Moje ulubione danie od pierwszego kęsa! Prawdopodobnie w przeciwieństwie do większości ludzi jestem fanką
szpinaku pod wszelką postacią, choć początkowo nie mogłam się do niego przekonać. Kluseczki te nie dość, że szybko się przygotowuje, to na dodatek są przepyszne i zawierają zdrowy
szpinak. Polecam szczególnie z roztopionym
serem blue, z którym je podaję.Składniki na 2 porcje:ok. 8-10 małych
ziemniaków, ugotowanych5 garści
świeżego szpinaku (jeśli używacie mrożonego, myślę, że 3-4 kostki wystarczą)2 małe
jajkamąka pszennasólmasłoRoztopić niewielką ilość
masła na patelni, wrzucić
szpinak i smażyć do momentu aż będzie miękki i wręcz rozpadający się, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Ziemniaki (przestudzone) rozgnieść lub przepuścić przez praskę, dodać
jajka,
szpinak oraz odrobinę
soli. Dobrze wymieszać i dodać tyle
mąki, żeby ciasto było dość zwarte i możliwe było formowanie klusek. Ja robię to tak, że formuję długi wałek o szerokości mniej więcej 2 cm, odcinam kawałki w kształcie prostokąta i następnie dłońmi formuję owalne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
Ewka