ßßß Cookit - przepis na Kopytkowe placuszki

Kopytkowe placuszki

nazwa

Wykonanie

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;)
Składniki:
1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
200 gram maki pszennej
1 jajko
szczypta soli
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/05/kopytkowe-placuszki.html