Wykonanie
Pierogi leniwe nie są częstym gościem na moim
stole (pewnie dzięki mojemu mężowi, który zjada wszystkie
ziemniaki, jakie tylko są w domu). Ale czasem i mąż ma dość
ziemniaków, a z ugotowanymi
kartoflami nie ma co zrobić. Przygotowanie pierogów leniwych to idealny sposób na wykorzystanie resztek z dnia poprzedniego. Można je podawać na słodko lub na słono. Z
masłem,
bułką tartką,
cukrem pudrem, ze
śmietaną i
owocami, po prostu hulaj dusza - piekło zrzucania zbędnych kilogramów po kluskach przyjdzie później.Podawanie proporcji do tego przepisu jest wyjątkowo "no oko", dlatego że
ziemniaki mają różną wilgotność,
ser bywa twardy i zbity, albo zbytnio rozmiękczony, a i
mąka mące nie równa. Najważniejsze, aby ciasto wyszło zwarte i elastyczne.1/2 kilograma
ziemniaków ugotowanych i ostudzonych1/4 kg
twarogu białego półtłustego1/2 szkl
mąki pszennej1
jajkomasłobułka tartasól-
Ziemniaki rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy do niech
ser i jako i wyrabiamy jednolite ciasto, dosypując co jakiś czas
mąki. Ciasto będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od dłoni i da się z niego uformować zwartą, niepopękaną kulę.- Ciasto dzielimy na mniejsze części, rolujemy wałeczki i wykrawamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku, na wolnym ogniu, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.- Na patelni rozpuszczamy
masło, kiedy się roztopi dodajemy do niego
bułkę tartą i odrobinę
soli. Ugotowane i odsączone pierogi przesmażamy na
maśle z
bułką.Smacznego:)