Wykonanie
Sama do niedawna myliłam te potrawy.
Jadłam coś, co mi smakowało i raz mówiłam na to pierogi leniwe, raz kopytka. Myliło mi się i tak de facto, nie znałam różnicy. Ale już ją poznałam. Otóż pierogi leniwe robi się z
twarogu, zaś kopytka z
ziemniaków . Do obu dodaje się
mąkę i
jajo. Tylko w takim razie co ja zrobiłam? Leniwe z
ziemniakami czy może kopytka z twarogiem? W każdym razie dodałam i
ziemniaki i
twaróg. Dla mnie to połączenie jest idealne :)
Składniki (na 4 porcje):- 0,5 kg
ziemniaków,- 250 g
twarogu,- 1
jajko,- 150 g
mąki pszennej,- 150 g
mąki ziemniaczanej,-
sól,- do polania
masło i
bułka tarta,Sposób wykonania:
Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie, obrać i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z
serem. Dodać obie
mąki,
sól,
jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski. Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Podajemy polane roztopionym
masłem z
bułką tartą. Wtedy są idealne. Polecam!