Wykonanie
Super szybka propozycja obiadowa. Gdy
pora obiadu tuż, tuż, a tak się składa, że nie mieliśmy sposobności wcześniej coś przygotować, to te kluski mogą być bardzo dobrym rozwiązaniem dla zgłodniałej rodzinki wołającej papu.Przepis pochodzi z "Przyślij przepis" nr 12/2007.
Składniki :500g
twarogu półtłustego2
jajka1½ szklanki
mąki pszennej½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie)dodatkowo :2 łyżki
masła1½ łyżki
bułki tartejewentualnie 1 łyżeczka
cukruWykonanie :Do
twarogu wbijamy
jajka, dodajemy
sól,
cukier, wsypujemy
mąkę i tłuczkiem do
ziemniaków rozgniatamy do chwili uzyskania jednolitej gładkiej masy. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie nabieramy niewielkie porcje ciasta
twarogowego i wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski gotujemy jeszcze ok. 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i wykładamy na półmisek.
Masło roztapiamy, wsypujemy
bułkę tartą, dodajemy ewentualnie
cukier i cały czas mieszając chwilę podgrzewamy do napęcznienia
tartej bułki. Polewamy nim ciepłe jeszcze kluski.