Wykonanie
Pamiętam ten smak z dzieciństwa. I dopiero pytając ludzi, czy znają te placki uświadomiłam sobie, że nie każdy miał to szczęście, by ich kiedyś spróbować:) Niekonwencjonalne zastosowanie ciasta kopytkowego w połączeniu z
sosem pieczarkowym daje nieprawdopodobny smak i pozwala najeść się do syta nawet wielkim głodomorom:)Składniki placków :500g
ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, ugniecionych1
jajko320g
mąki przennejSkładniki
sosu pieczarkowego:500g
pieczareksól,
pieprz3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 - 2 szklanki
mleka (jeśli nie możesz stosować
mleka, zastąp je
wodą i dodaj niecco więcej
śmietany)3/4 szklanki
wodyPlacki:1. Ze składników na placki ugniatamy ciasto takie jak na kopytka. Wszystkie składniki muszą być połączone w jednolitą masę. Dodawaj
mąkę według uznania - wszystko zależy od tego, jakie
ziemniaki nam się trafią. Ciasto nie może kleić się do rąk.
2. Podziel ciasto na mniejsze części i każdą rolujemy w grubszy rulonik, jak przy kopytkach. Z rulonika odcinamy pod skosem kawałki około 8-10 cm (ale nie musisz się trzymać tej cyfry; podałam ją orientacyjnie - od tego zależy, jak duże placuszki Ci wyjdą).3. Każdy taki kawałek rozgniatamy w ręce na grubsze placuszki.4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.Sos:1.
Pieczarki pokrój w średniej wielkości cząstki i podsmaż na
maśle w garneczku - aż zmiękną i puszczą sok.2. Dodaj szklankę
mleka i połowę
śmietany i podgrzewaj.3. W drugiej szklance
mleka rozmieszaj
mąkę. Wlej ją następnie do garnka z
pieczarkami i zdejmij z ognia garnek. Dobrze wymieszaj. (jeśli w rozprowadzonej
mące są grudki, to przelewaj przez sitko).4. Wstaw garnek ponownie na ognień i doprowadź do wrzenia. Dodaj
wodę - ustalając tym samym to, jak płynny/gęsty chcesz
mieć sos. można dodać resztę
śmietany - ja lubię jak jest ona wyczuwalna:)5. Dopraw
solą i
pieprzem. Możesz dodać posiekaną
natkę pietruszki, jeśli lubisz.Na talerz wykładamy gorące placki i polewamy
sosem pieczarkowym. Później już tylko nasze
kubki smakowe rozkoszują się smakiem:)