ßßß
Cookit - przepis na Przetwory
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Przetwory
Składniki
Woda
Czarne jagody
Gruszka
Goździk
Cynamon
Skóra z cytryny
Ziele angielskie
Ocet
Sok z cytryny
Dżem
Śliwki
Jabłko
Konfitura
Płatki śniadaniowe
Cytryna
Przecier pomidorowy
Pomidor
Sól
Czosnek
Koper
Ogórki
Papryka
Pieprz
Burak
Pieczarki
Cukier
Truskawka
Wykonanie
Kompot z
truskawek
składniki: 2 kg
truskawki
0,75 litra
woda
60 dkg
cukier
gotujemy
wodę
z
cukrem
umyte i oczyszczone
truskawki
dajemy do sterylnych słoikówzalewamy gorącym
syropem
truskawki
muszą być przykryte słoiki zakręcamysłoiki dajemy do garnka z letnią
wodą
podgrzewamy zagotowujemy 15 minut
Truskawki
w sokuskładniki: 2 kg
truskawki
40 dkg
cukier
umyte
truskawki
dajemy do garnka podgrzewamy z
cukrem
truskawki
przekładamy do sterylnych słoików zakręcamy pasteryzujemy 15 minutwyjmujemy odwracamy do góry dnemSok z
truskawek
składniki: 2 kg
truskawki
1,5 kg
cukier
umyte
truskawki
rozgotować zmiksować gorące przecisnąć przez gazędodać
cukier
zagotować rozlać do sterylnych butelek
Czarne jagody
do słoikaskładniki 1 kg
czarne jagody
1 szklanka
wody
1 szklanka
cukru
czarne jagody
opłukać na sitku pod bieżącą
wodą
wsypać do słoiczków zalać
wodą
z
cukrem
słoiki zamykamysłoiki dajemy do garnka z
wodą
pasteryzujemy 15 minut
Gruszki
z zalewyskładniki 2 kg
gruszki
goździki
cynamon
skórka z cytryny
ziele angielskie
zalewa 1/2 litra
woda
1/2 kg
cukier
1/2 szklanka
octu
umyte
gruszki
obieramy kroimy na pół wydrążamy środkizakwaszamy
sokiem z cytryny
aby nie ściemniałydajemy do słoików
gruszki
goździki
cynamon
ziele angielskie
zalewamy zalewą pasteryzujemy 25 minut
Dżem
ze
śliwek
węgierekskładniki:2 kg
śliwki
1 kg
cukier
umyte
śliwki
przekroić na pół wydrążyć pestki
śliwki
zasypać
cukrem
zostawić na kilka godzinpo tym czasie gotujemy często mieszamy gotujemy aż masa ściemnieje i będzie gęstagorący
dżem
dajemy do sterylnych słoiczków zakręcamy
Jabłka
na szarlotkęskładniki 2 kg
jabłka
1 szklanka
cukier
1/2 szklanki
woda
obrane
jabłka
ścieramy na tarce o dużych oczkach dajemy
jabłka
do garnka podgrzewamyczęsto mieszamy przekładamy do słoików zakręcamy słoiki dajemy do garnka z
wodą
gotujemy 20 minut
Dżem
ze
śliwek
i
jabłek
składniki 1 kg
śliwki
1 kg
jabłka
80 dkg
cukier
umyte obrane
jabłka
zalać małą ilością
wody
rozgotować
śliwki
wydrążyć pestki zasypać
cukrem
na godzinę gotować na bardzo małym ogniu połączyć
jabłka
z
śliwkami
i resztą
cukru
zagotować przełożyć gorący
dżem
do sterylnych słoiczków
Konfitura
z
płatków
różyskładniki 25 dkg
płatki
z róży 30 dkg
cukier
1
cytryna
płatki
róży zbieramy rano same
płatki
ucieramy z
cukrem
dodajemy
sok z cytryny
ucieramy gęstej masy przekładamy do maleńkich sterylnych słoiczków
Przecier pomidorowy
składniki 3 kg
pomidory
umyte
pomidory
dzielimy na części gotujemy na małym ogniu przecieramy gorące dajemy do sterylnychsłoików gotujemy przecier w słoikach 10 minut
Pomidory
kwaszoneskładniki
pomidory
5 dkg
soli
na 1 litr
wody
kilka ząbków
czosnku
kilka gałązek
kopru
umyte
pomidory
lekko zabarwione bez plam i uszkodzeń dodajemy kilka ząbków
czosnku
kilka gałązek
kopru
zalewamy zalewą pozostawiamy do ukiszenia kilka dni
Ogórki
małosolneskładniki
ogórki
koper
czosnek
3 dkg
soli
na 1 litr
wody
duży
słój
wyparzamy dajemy umyte
ogórki
czosnek
koper
zalewamy gotowaną
wodą
z
solą
zostawiamy kilka dni do ukiszenia przykrywamy kawałkiem gazy
Śliwki
w occieskładniki 1 kg
śliwki
3/4 szklanki
ocet
25 dkg
cukru
goździki
cynamon
umyte
śliwki
zagotowujemy z
octem
cynamonem
goździkami
następnego dnia zalewę zlewamy gotujemyponownie zalewamy
śliwki
czynność powtarzamy 2
razy
ostatni raz zalewamy wrzącą zalewą
śliwki
przekładamy do słoików zakręcamy słoiki
Papryka
marynowanaskładniki:
papryka czerwona
zalewa :1 litr
woda
1 łyżka
soli
1 łyżka
cukier
3/4 szklanki
ocet
3 ziarenka ziela
pieprzu
3 ząbki
czosnek
umytą
paprykę
dajemy na 3 minuty do wrzącej
wody
wydrążamy środkikroimy na kawałki układamy w słoikuzagotowujemy
wodę
z
solą
cukrem
po ostudzeniu dodajemy
ocet
do każdego słoika dajemy
przyprawy
paprykę
zalewamy gorącą zalewą
paprykę
gotujemy 20 minut
Buraczki
marynowaneskładniki:3 kg małe
buraczki
1 litr
woda
2 łyżeczki kwasku
cytrynowego
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
cukier
maleńkie
buraczki
gotujemy obieramy ze skóry układamy do słoików zalewamy
buraczki
gotujemy 20 minutzalewa gotujemy
wodę
z
solą
cukrem
dodajemy kwasek
cytrynowy
zalewamy
buraczki
Pieczarki
marynowaneskładniki: małe
pieczarki
czyścimy dajemy do wrzącej lekko zakwaszonej
wody
na 3 minutydo słoików dajemy
pieczarki
ziarenko
pieprzu
ziela angielskiego
3
owoce
kminku
zalewamy gorącą zalewązalewa :2 szklanki
woda
1/2 łyżeczki
soli
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka kwasek
cytrynowy
pieczarki
gotujemy w słoikach 30 minutBoczniak marynowanyskładniki:
grzyby
boczniakzalewa 2 szklanki
woda
1/2 łyżeczki
sól
1 łyżka
cukier
1 łyżeczka kwasek
cytrynowy
kapelusze boczniaków obgotowujemy 3 minuty w osolonej wodzie układamy do słoikówdodajemy do
grzybów
2 ziarenka
pieprzu
i
ziela angielskiego
można dodać
cebulę
i
paprykę
gotujemy zalewę gorącą zalewamy
grzyby
zamykamy gotujemy 35 minut
Źródło:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/p/test_26.html
Przepisy powiązane
Kosz pełny przetworów
PRZEPIS - Ogórki musztardowe
Sos pomidorowy wg Siostry Anastazji
Pikle – marynowane ogórki w sosie musztardowym
W królestwie buraczków
Składniki powiązane (0)