ßßß Cookit - przepis na Przetwory

Przetwory

Wykonanie

Kompot z truskawek
składniki: 2 kg truskawki 0,75 litra woda 60 dkg cukier
gotujemy wodę z cukrem umyte i oczyszczone truskawki dajemy do sterylnych słoików
zalewamy gorącym syropem truskawki muszą być przykryte słoiki zakręcamy
słoiki dajemy do garnka z letnią wodą podgrzewamy zagotowujemy 15 minut
Truskawki w soku
składniki: 2 kg truskawki 40 dkg cukier
umyte truskawki dajemy do garnka podgrzewamy z cukrem
truskawki przekładamy do sterylnych słoików zakręcamy pasteryzujemy 15 minut
wyjmujemy odwracamy do góry dnem
Sok z truskawek
składniki: 2 kg truskawki 1,5 kg cukier
umyte truskawki rozgotować zmiksować gorące przecisnąć przez gazę
dodać cukier zagotować rozlać do sterylnych butelek
Czarne jagody do słoika
składniki 1 kg czarne jagody 1 szklanka wody 1 szklanka cukru
czarne jagody opłukać na sitku pod bieżącą wodą
wsypać do słoiczków zalać wodą z cukrem słoiki zamykamy
słoiki dajemy do garnka z wodą pasteryzujemy 15 minut
Gruszki z zalewy
składniki 2 kg gruszki goździki cynamon skórka z cytryny ziele angielskie
zalewa 1/2 litra woda 1/2 kg cukier 1/2 szklanka octu
umyte gruszki obieramy kroimy na pół wydrążamy środki
zakwaszamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
dajemy do słoików gruszki goździki cynamon ziele angielskie
zalewamy zalewą pasteryzujemy 25 minut
Dżem ze śliwek węgierek
składniki:2 kg śliwki 1 kg cukier
umyte śliwki przekroić na pół wydrążyć pestki śliwki zasypać cukrem zostawić na kilka godzin
po tym czasie gotujemy często mieszamy gotujemy aż masa ściemnieje i będzie gęsta
gorący dżem dajemy do sterylnych słoiczków zakręcamy
Jabłka na szarlotkę
składniki 2 kg jabłka 1 szklanka cukier 1/2 szklanki woda
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dajemy jabłka do garnka podgrzewamy
często mieszamy przekładamy do słoików zakręcamy słoiki dajemy do garnka z wodą gotujemy 20 minut
Dżem ze śliwek i jabłek
składniki 1 kg śliwki 1 kg jabłka 80 dkg cukier
umyte obrane jabłka zalać małą ilością wody rozgotować śliwki wydrążyć pestki zasypać cukrem na godzinę gotować na bardzo małym ogniu połączyć jabłka z śliwkami i resztą cukru zagotować przełożyć gorący dżem do sterylnych słoiczków
Konfitura z płatków róży
składniki 25 dkg płatki z róży 30 dkg cukier 1 cytryna
płatki róży zbieramy rano same płatki ucieramy z cukrem dodajemy sok z cytryny ucieramy gęstej masy przekładamy do maleńkich sterylnych słoiczków
Przecier pomidorowy
składniki 3 kg pomidory
umyte pomidory dzielimy na części gotujemy na małym ogniu przecieramy gorące dajemy do sterylnych
słoików gotujemy przecier w słoikach 10 minut
Pomidory kwaszone
składniki pomidory 5 dkg soli na 1 litr wody kilka ząbków czosnku kilka gałązek kopru
umyte pomidory lekko zabarwione bez plam i uszkodzeń dodajemy kilka ząbków czosnku kilka gałązek kopru zalewamy zalewą pozostawiamy do ukiszenia kilka dni
Ogórki małosolne
składniki ogórki koper czosnek 3 dkg soli na 1 litr wody
duży słój wyparzamy dajemy umyte ogórki czosnek koper zalewamy gotowaną wodą z solą
zostawiamy kilka dni do ukiszenia przykrywamy kawałkiem gazy
Śliwki w occie
składniki 1 kg śliwki 3/4 szklanki ocet 25 dkg cukru goździki cynamon
umyte śliwki zagotowujemy z octem cynamonem goździkami następnego dnia zalewę zlewamy gotujemy
ponownie zalewamy śliwki czynność powtarzamy 2 razy ostatni raz zalewamy wrzącą zalewą śliwki przekładamy do słoików zakręcamy słoiki
Papryka marynowana
składniki:papryka czerwona
zalewa :1 litr woda 1 łyżka soli 1 łyżka cukier 3/4 szklanki ocet 3 ziarenka ziela pieprzu 3 ząbki czosnek
umytą paprykę dajemy na 3 minuty do wrzącej wody wydrążamy środki
kroimy na kawałki układamy w słoiku
zagotowujemy wodę z solą cukrem po ostudzeniu dodajemy ocet
do każdego słoika dajemy przyprawy paprykę zalewamy gorącą zalewą paprykę gotujemy 20 minut
Buraczki marynowane
składniki:3 kg małe buraczki 1 litr woda 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukier
maleńkie buraczki gotujemy obieramy ze skóry układamy do słoików zalewamy buraczki gotujemy 20 minut
zalewa gotujemy wodę z solą cukrem dodajemy kwasek cytrynowy zalewamy buraczki
Pieczarki marynowane
składniki: małe pieczarki czyścimy dajemy do wrzącej lekko zakwaszonej wody na 3 minuty
do słoików dajemy pieczarki ziarenko pieprzu ziela angielskiego 3 owoce kminku zalewamy gorącą zalewą
zalewa :2 szklanki woda 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kwasek cytrynowy
pieczarki gotujemy w słoikach 30 minut
Boczniak marynowany
składniki:grzyby boczniak
zalewa 2 szklanki woda 1/2 łyżeczki sól 1 łyżka cukier 1 łyżeczka kwasek cytrynowy
kapelusze boczniaków obgotowujemy 3 minuty w osolonej wodzie układamy do słoików
dodajemy do grzybów 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego można dodać cebulę i paprykę
gotujemy zalewę gorącą zalewamy grzyby zamykamy gotujemy 35 minut
Źródło:http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/p/test_26.html