Wykonanie
Nadeszła jesień, piękna jesień. Korzystając z dobroci tej
pory roku nie można pominąć tematu
przetworów. Może i wekowane warzywa wydają się już
banalne, ale warto spojrzeć na nie z nieco innej strony. Znaleźć nowe, ciekawe przepisy na wypełnienie domowych słoików ;)

BurakiSkładniki:~ 6 kg
buraków~ 0,5 kg
cebuli~ 1 kg
czerwonej paprykiZalewa:~ 0,5 l
octu 10%~ 0,5 l
wody~ 2 szklanki
cukru~ 2 łyżki
soli~ liść laurowy/
ziele angielskieBuraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce.
Cebule i
paprykę zmielić na surowo i dodać do wrzącej zalewy. Zagotować około 4 minut. Następnie dodać
buraki i gotować jeszcze 5 minut.Talarki
ogórków w cukrze i
czosnkuSkładniki:

~ 4 kg
ogórków gruntowych~ 8 ząbków
czosnku~ 1 szklanka
cukru~ 200 ml
octu 10%~ 1 szklanka
oleju~ 3 łyżki
soliOgórki obrać, pokroić w plastry i dodać wszystkie składniki. Wymieszać. Odstawić na 1 godzinę.Po włożeniu do słoików pasteryzować przez15 minut.
Ogórki Chili ChiliSkładniki:~ 4 kg
ogórków gruntowych~ 5 łyżek
soli~ 2 główki
czosnku~ 6 g suszonego
chili~ 2
papryczki chili~ 6 łyżek
oleju~ 3 szklanki
cukru~ 2 szklanki
octu 10%~ 2 szklanki
wodyOczyszczone
ogórki pokroić na grubość około 2 cm. Zasypać
solą i odstawić na 3 godziny.Po czasie odlać z nich wytworzony sok i posiekać drobno
czosnek i
chili. Z pozostałych składników przygotować zalewę i zagotować. Do słoi włożyć
ogórki, zalać przestudzoną zalewą i pasteryzować około 10 minut.

LeczoSkładniki:~ 1 kg
papryki (kolor dowolny)~ 250 g
cebuli~ 300 g
pomidorów (3 sztuki, bez pestek!)~ 200 g kwaśnych
jabłek~ 4 łyżki
oleju~ sól/pieprz/
papryka w proszku~ 1 łyżka
natki pietruszki~ 1 łyżeczka kwasku
cytrynowegoCebulę obrać, pokroić w krążki, podsmażyć w dużym naczyniu razem z
papryką pokrojoną w paski- poddusić razem około 7 min. Dodać
jabłka starte na grubych oczkach. Przyprawić do smaku.
Pomidory sparzyć- obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyjąc pestki i włożyć do sałatki w ostatniej chwili. Gorące leczo wymieszać, dodać łyżeczkę kwasku
cytrynowego. Pasteryzować 40 minut. Szybko schłodzić.About Paula