Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Jako , że nadszedł ostatni dzwonek na przetwórstwo
ogórkowe, dodaję dziś mój sprawdzony przepis na moje ukochane pikle. Dostałam go od mamy mojej jakby to powiedzieć bratowej i uważam , że żaden szanujący się miłośnik
ogórków nie może pozwolić na to aby nie były one gościem, ba stałym rezydentem, w jego spiżarni!
pikle jako dodatek do obiaduSkładniki:3 kg
ogórkówzalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu1 szklanka
cukru3 łyżki
soli180 g słoik
musztardy delikatesowej lub stołowej
przyprawy:
pieprz ziarnisty i zwykły
ziele angielskieliście lauroweczosnek w ząbkach
koper ziarnisty ( można w całości zastąpić
gorczycą )
gorczyca*Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.Z podanych składników zagotować zalewę dodać do niej wg upodobań mielonego
pieprzu,kilka ząbków
czosnku, ziarna ziela,
liści laurowych kopru,
gorczycy i
kolendry.Do każdego słoika pakować ciasno
ogórki wrzucać po pokrojonym ząbku
czosnku, 2 liście, 1/2 – 1 łyżeczki ziaren * ( oznaczyłam je gwiazdką) oraz po 3 – 4 ziarna ziela i
pieprzu, na słoik 600-700 ml. zalewać gorącą zalewą, zakręcać, stawiać do góry dnem lub pasteryzować dla pewności ok 15 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.Około miesiąca po przygotowaniu, są już gotowe i nabierają koloru
musztardy, a aromaty przypraw są wyraźnie wyczuwalne.Rady:Jeśli braknie zalewy można jej przygotować więcej, zależy to od tego jak ułożymy
ogórki w słoikach.Trzymajmy się jednak proporcji zalewy – można jej dorobić z połowy proporcji.
Powiązane notki:Marynowana
papryka najlepsza receptura