ßßß
 
            
         Składniki:2 kg małych ogórków gruntowych2 l wody1 szklanka octu1 marchewka3 łyżki soli4 łyżki cukruZiele angielskiePieprz ziarnistyLiść laurowyGorczycaCzosnekKoperWykonanie:Zagotować wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem i listkiem laurowym. Do wyparzonym słoików wrzucić gorczycę, koper, czosnek i pokrojoną marchewkę. Włożyć ogórki, napełnić zalewą i pasteryzować 15 minut.
Składniki:2 kg małych ogórków gruntowych2 l wody1 szklanka octu1 marchewka3 łyżki soli4 łyżki cukruZiele angielskiePieprz ziarnistyLiść laurowyGorczycaCzosnekKoperWykonanie:Zagotować wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem i listkiem laurowym. Do wyparzonym słoików wrzucić gorczycę, koper, czosnek i pokrojoną marchewkę. Włożyć ogórki, napełnić zalewą i pasteryzować 15 minut.