ßßß
 
            
         Do wykonania potrzeba :2- 2,5 kg ogórków2L wody2,5 szklanki octu2,5 szklanki cukru2 łyżki soligorczyca , pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy ( po kilka do słoika )1 kg cebuli0,5 kg marchewki ,kilka baldachów kopru z nasionami,kilka ząbków czosnku
Do wykonania potrzeba :2- 2,5 kg ogórków2L wody2,5 szklanki octu2,5 szklanki cukru2 łyżki soligorczyca , pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy ( po kilka do słoika )1 kg cebuli0,5 kg marchewki ,kilka baldachów kopru z nasionami,kilka ząbków czosnku Ogórki umyć , marchew obrać i pokroić w plasterki średniej grubości .Cebulę pokroić w kostkę . W słojach ułożyć najpierw koper , przyprawy , cebulę ,marchew i na końcu ogórki i czosnek . W garnku zagotować wodę z octem i cukrem ( cukier wsypać dopiero jak woda będzie ciepła -łatwiej się rozpuści ) ,dodać sól . Gorącą zalewą zalać słoje z ogórkami , zakręcić i odwrócić do góry dnem . Pasteryzować następnego dnia 3-5 minut, ten czas absolutnie wystarcza . Ogórki pozostają twarde i chrupiące ,a warzywa nadają im ciekawy lekki aromat i słodycz .
Ogórki umyć , marchew obrać i pokroić w plasterki średniej grubości .Cebulę pokroić w kostkę . W słojach ułożyć najpierw koper , przyprawy , cebulę ,marchew i na końcu ogórki i czosnek . W garnku zagotować wodę z octem i cukrem ( cukier wsypać dopiero jak woda będzie ciepła -łatwiej się rozpuści ) ,dodać sól . Gorącą zalewą zalać słoje z ogórkami , zakręcić i odwrócić do góry dnem . Pasteryzować następnego dnia 3-5 minut, ten czas absolutnie wystarcza . Ogórki pozostają twarde i chrupiące ,a warzywa nadają im ciekawy lekki aromat i słodycz .