Wykonanie
            Sezon 
ogórkowy można uznać za rozpoczęty. Powoli pojawiają się małosolne. Za chwilkę sięgniemy po weki. A więc ja nieco z wyprzedzeniem chcę się z 
Wami podzielić przepisem na dwa rodzaje 
ogórków konserwowych - Babci Irusii i Babci Zosi.Obie moje Babcie robiły pyszne 
ogórki, ale każda w inny sposób, skutkiem czego, w moim rodzinnym kajecie mam dwa przepisy na 
ogórki konserwowe, które robię od kilku lat.Te z 
marchewką, są łagodniejsze w smaku. Zdecydowanie bardziej podchodzą mojemu 
Synkowi. Łagodna, lekko słodkawa wersja. Doskonała do obiadu, jak i do sałatek. Warto zrobić kilka słoiczków. Przepis pozostał w pamięci mojej Mamy, a ja dziś zapisuję go tutaj, by przetrwał na dłużej.Składniki do słoika:
 ogórki
ogórki – im mniejsze tym smaczniejsze
marchewkoperczosnekZalewa:1/2 l 
octu11 szkl 
wody2 czubate łyżki 
soli5-6 łyżek 
cukru2 duże 
cebule1/2 łyżeczki 
pieprzu ziarnistego
ziele angielskie, 
liść laurowyDo każdego wyparzonego słoika wrzucamy kilka plasterków 
czosnku i gałązkę 
kopru. 
Marchew obieramy, kroimy w słupki. Układamy wypłukane 
ogórki ciasno obok siebie, przetykając je 3-4 słupkami 
marchwi.Zagotowujemy 
ocet, 
wodę, 
sól, 
cukier, 
pieprz, liść i 
ziele angielskie. Na koniec dodajemy skrojoną 
cebulę i jeszcze chwilę gotujemy razem. Zalewamy 
ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 1 litrowe – 15 minut, do 500 ml – do 7 minut, od zagotowania się 
wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności!!

