Wykonanie
            Oj narobiło się zaległości na blogu...Parę przepisów czeka w kolejce, aż znajdę wenę i czas (miałam bardzo intensywne dwa tygodnie) żeby je opisać, a tu zaraz koniec sezonu na niektóre składniki...
Ogórki wg tego przepisu przygotowałam pierwszy raz w zeszłym roku, i był to mój debiut jeśli chodzi o 
przetwory nie będące 
dżemem. Spisałam go z jakiejś strony, na którą można wrzucać swoje przepisy, całkiem możliwe, że coś po drodze zmieniłam. Jeśli ktoś czuje się jego autorem, proszę się zgłosić :)

Składniki:2 kg 
ogórków gruntowych2 
cebule2 
marchewki1 l 
wody125 ml 
octu (pół szklanki)pół szklanki 
cukru4 łyżeczki 
soli3 
liście lauroweziele angielskiedodatkowo do każdego słoika (otrzymałam 6 jak na zdjęciu): 1 ząbek 
czosnku, 1 gałązka kwiatu 
kopru, 1 łyżeczka 
gorczycyZagotować składniki zalewy: 
wodę z 
octem, 
cukrem, 
solą, liśćmi laurowymi i 
zielem angielskim. 
Cebule pokroić w 
pióra, 
marchewki zetrzeć na grubych oczkach, dodać do zalewy i chwilę razem gotować, ostudzić. 
Ogórki pokroić na cienkie plasterki, zalać ostudzoną zalewą i pozostawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszać. Do każdego słoika wrzucić po 1 ząbku 
czosnku, gałązce 
kopru, łyżeczce 
gorczycy, przelać 
ogórki wraz z zalewą. Pasteryzować ok. 20 minut, odstawić słoiki do wystygnięcia do góry dnem.Koszt: ok. 12 zł
