Wykonanie
            Sałatka szwedzka, pasteryzowana, świetnie się sprawdza zimową 
porą, jako dodatek do obiadów, zapiekanek kanapek itp. Mój przepis jest bardzo prosty, nie musimy 
ogórków moczyć w 
soli i odcedzać, jak w wielu przepisach, tylko bezpośrednio nakładamy z zalewą do słoików i pasteryzujemy. Polecam.

SKŁADNIKI :3 kg 
ogórków gruntowych2-3 
marchewki1 szklanka 
cukru1 szklanka 
octu2 szklanki 
wody2 łyżki 
solipo 1/2 łyżeczki 
gorczycy na słoik
liść laurowy, kulka 
ziela angielskiego i kilka kulek 
pieprzu w ziarnkach na każdy słoikmały kwiat 
kopru na każdy słoikPRZYGOTOWANIE :
Ogórki myjemy, 
marchew obieramy i szatkujemy warzywa na talarki. Przekładamy warzywa do miski, wsypujemy 
cukier, 
sól, wlewamy 
ocet i 
wodę. Wszystko mieszamy i pozostawiamy 
sałatkę na około 1 godzinę. Po tym czasie 
ogórki znacznie puszczą 
wodę i zalewy 
zrobi się więcej. Do średniej wielkości słoiczków nakładamy 
sałatkę z zalewą. Nie ubijamy 
ogórków w słoikach ponieważ zalewa powinna swobodnie otaczać 
ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut, licząc czas od zagotowania się 
wody. Po ostudzeniu sałatki przechowujemy w chłodnym miejscu.

