ßßß
 
            
         SKŁADNIKI2,5 kg ogórków gruntowych;0,5 szklanki soli;0,5 kg marchwi;8 szklanek wody.Zalewa:2 szklanki octu;3 szklanki wody;2 szklanki cukru.Dodatkowo do każdego słoiczka :0,5 łyżeczki gorczycy;1 liść laurowy;2 ziela angielskie;2 ziarenka pieprzu;gałązka kopru.WYKONANIEOgórki w skórkach i marchewkę kroimy w plasterki, zrobiłam to na mandolinie. Sól rozpuszczamy w 8 szklankach wody, dodajemy ogórki i marchew. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy na durszlaku. Na dno każdego słoiczka układamy koper i przyprawy. Nakładamy ogórki z marchwią. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.
SKŁADNIKI2,5 kg ogórków gruntowych;0,5 szklanki soli;0,5 kg marchwi;8 szklanek wody.Zalewa:2 szklanki octu;3 szklanki wody;2 szklanki cukru.Dodatkowo do każdego słoiczka :0,5 łyżeczki gorczycy;1 liść laurowy;2 ziela angielskie;2 ziarenka pieprzu;gałązka kopru.WYKONANIEOgórki w skórkach i marchewkę kroimy w plasterki, zrobiłam to na mandolinie. Sól rozpuszczamy w 8 szklankach wody, dodajemy ogórki i marchew. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy na durszlaku. Na dno każdego słoiczka układamy koper i przyprawy. Nakładamy ogórki z marchwią. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.