Wykonanie
Kolejna propozycja słoikowych pyszności. Tym razem
ogórki w zalewie z
musztardy. Nas nie trzeba na nie długo namawiać bo bardzo je lubimy. Ciekawa jestem jak Wam posmakują? Sezon
ogórkowy już za nami ale może jeszcze komuś w tym roku uda się skorzystać z tego przepisu, bo osobiście widziałam
ogórki szklarniowe w sklepie. Polecam bardzo;)
Składniki:4 kg małych
ogorkówkoperczosnekziele angielskieliście lauroweZalewa:1 litr
wody3/4 szklanki
octu 10 %2 płaskie łyżki
soli250 ml
cukru5 łyżek
musztardy (u mnie krem z
gorczycy)Wykonanie:
Wodę,
ocet,
sól i
cukier zagotować, przestudzić zalewę i dodać 5 łyżek
musztardy, dokładnie roztrzepać.Do słoika:
Ogórki wymyć, odciąć "dupki" i obrać je ze skórki, następnie
ogórki porozcinać na pół (wzdłuż). Gdy
ogórki są duże należy je przeciąć na 4 części. Na dno każdego słoika włożyć
koper a następnie ściśle układać
ogórki. Kolejno do każdego słoika włożyć po główce
czosnku, 3 ziarnka
ziela angielskiego, 2
liście laurowe. Słoiki zalać wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcić. Następnie słoiki gotować przez 3-5 minut.Z 4 kg
ogórków wyszło mi 11 litrowych słoików. 3 litry zalewy wystarczą na 12 litrowych słoików.