Wykonanie
Witam po małej przerwie, niestety przygotowane wcześniej zdjęcia i przepisy zginęły razem ze starym laptopem. Dziś jednak coś bardzo wykwintnego czyli nietypowy
sos pomidorowy pochodzący z książki 153
przetwory i dania
mięsne Siostry Anastazji - czyli to co się uratowało bo było na aparacie.
Składniki:1 1/2 kg
pomidorów2
cebule3 ząbki
czosnkupół szklanki
cukrułyżka
solipół łyżeczki mielonego
pieprzupół łyżeczki mielonego
cynamonukilka
goździkówpapryka mielona do smaku
ocet do smakuWykonanie:
Pomidory,
cebulę i
czosnek zemleć w maszynce do
mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 1-1 1/2 godziny (u mnie ponad 2 godziny). Przetrzeć przez sitko, przelać do słoików lub butelek, pasteryzować przez 10 minut.