Ogórki w tej postaci są zdecydowanie moimi ulubionymi. Robię je co roku i zawsze jest ich za mało.SKŁADNIKI:2 kg ogórków gruntowych1 szklanka cukru2 łyżki soli1 słoik musztardy francuskiej1 litr wody1 szklanka octuczosnekpieprz ziarnistyziele angielskiekoperOgórki umyć i obrać ze skóry. Następnie pokroić na ćwiartki. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól i ocet. Lekko przestudzić. Na dnie słoików ułożyć obrane ząbki czosnku, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, nieco kopru (suszonego lub świeżego) i 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej. Następnie ściśle ułożyć w słoikach ogórki i zalać zalewą po sam brzeg słoika. Pasteryzować około 15 minut. Ogórki są gotowe po około tygodniu, lecz ja bardzo często zjadam je już wcześniej:)