Wykonanie

Takie obiady mogłabym jeść codziennie. Kruche ciasto,
świeży szpinak (wprost z ogródka), lekko pikantny
kurczak i ciągnące się
sery. Do tego obowiązkowo lampka
wina. Danie jest bardzo sycące. Przygotowuje się je szybko i sprawnie.Składniki (forma o średnicy 26 cm):ciasto3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła2
żółtka1 całe
jajko2 łyżki
śmietany 18%nadzienie4
filety z kurczaka1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
imbiru suszonego1/2 łyżeczki
papryki ostrej3 łyżki
oliwyok. 450 g
szpinaku (świeżego lub mrożonego)4 ząbki
czosnku170 g
sera brie3 kulki
sera mozzarellasól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaZarabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach tarki
masło,
żółtka,
sól,
jajko i
śmietanę. Zarabiamy ciasto energicznie. Następnie dzielimy je na dwie części (1/3+2/3). Mniejszy kawałek zawijamy w folię i odstawiamy do zamrażarki. Większą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia - ciasto nie będzie się rwało. Przenosimy ciasto. Kruchy spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 5-7 minut.Przygotowujemy nadzienie.
Kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w grubą kostkę. Przenosimy go do miseczki, oprószamy
kardamonem,
imbirem,
papryką ostrą,
solą oraz
pieprzem i zalewamy 3 łyżkami
oliwy z oliwek.
Mięso dokładnie obtaczamy marynatą, owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Następnie smażymy
kurczaka na złoty kolor.Liście
szpinaku myjemy i osuszamy. Ząbki
czosnku obieramy i siekamy w plasterki. Na 2 łyżki
oleju wrzucamy
czosnek i chwilę go smażymy. Dodajemy liście
szpinaku, szczyptę
soli i
pieprzu. Całość smażymy do czasu, aż prawie cała
woda z liści odparuje.
Sery tniemy w plasterki.Składamy tartę.Na podpieczony spód wykładamy
kurczaka,
szpinak i
sery (dokładnie w takiej kolejności). Mocno zmrożone ciasto z zamrażarki rozwałkowujemy i tniemy na pasy o szerokość 10-15 mm. Przeplatamy je, tworząc kratkę na tarcie.Tartę pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (na złoto).




