Wykonanie
Święta tuż tuż, na wielu stołach pojawią się pierogi z
kapustą i
grzybami, a ja mam dla Was propozycję na pierogi ze
szpinakiem. Myślę, że taką wersję pierogów też można podać na świąteczną kolację. Bardzo mnie ciekawi jakie jest Wasze menu świąteczne, podzielicie się ze mną swoimi "must be"?
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
soli1 szklanka gorącej
wody (może odrobinę mniej)1 łyżka
oliwyMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól, mieszamy. Do niepełnej szklanki gorącej
wody dodajemy
oliwę, wlewamy do
mąki, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę
wody. Ciasto powinno być miękkie, najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy je na 30 minut, aby odpoczęło.Farsz:350g
szpinaku125 g
serka Philadelphia2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
oliwa truflowa lub roztopione
masło do polania
Szpinak myjemy, oddzielamy łodyżki, osuszamy i siekamy,
czosnek wyciskamy praską. Na patelni rozgrzewamy
olej, smażymy
szpinak partiami, aż liście zwiotczeją, dodajemy
czosnek, krótko smażymy. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, odlewamy z niego nadmiar płynu, a następnie dodajemy
serek Philadelphia, mieszamy.Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy cienko, podsypując
mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku każdego układamy farsz, sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w solonej wodzie, wrzucając na wrzątek, gotując 3 minuty po wypłynięciu pierogów. Podajemy polewając np.
oliwą truflową lub roztopionym
masłem. Smacznego!