ßßß Cookit - przepis na Ciabatta ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą

Ciabatta ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać.
Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami.
Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-).
Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców!
Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-).
Zapraszam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
200 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suchych drożdży
4 ząbki czosnku
25-30 listków szpinaku (świeże, bez łodyżek)
1 kulka mozzarelli (pokrojona w kostkę)
Wykonanie:
Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.
Odmierzamy mąki, dodajemy sól, drożdże.
Czosnek rozdrabniamy, szpinak kroimy w niewielkie paski.
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo wodę, oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.
Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.
Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie mąką i formujemy z niej grubą bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.
Pozostawiamy ją jeszcze na 1 , 5 godziny pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/ciabatta-ze-szpinakiem-czosnkiem-i.html