Wykonanie
Cześć!Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać.Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity
Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami.Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-).Wersja, którą Wam prezentuję jest ze
świeżym szpinakiem,
czosnkiem i
mozzarellą. Można ją zastąpić np.
fetą. Idealny
chleb dla szpinakożerców!
Dobrze smakuje sam, z
masłem,
serkiem ;-).Zapraszam!Składniki:250 g
mąki pszennej50 g
mąki żytniej200 ml ciepłej
wody1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy1 łyżeczka suchych
drożdży4 ząbki
czosnku25-30 listków
szpinaku (świeże, bez łodyżek)1 kulka
mozzarelli (pokrojona w kostkę)Wykonanie:Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.Odmierzamy
mąki, dodajemy
sól,
drożdże.
Czosnek rozdrabniamy,
szpinak kroimy w niewielkie paski.Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo
wodę,
oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy
mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie
mąką i formujemy z niej grubą
bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.
Pozostawiamy ją jeszcze na 1 , 5 godziny pod przykryciem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.Smacznego!