ßßß Cookit - przepis na PIZZA Z SEROWYMI BRZEGAMI

PIZZA Z SEROWYMI BRZEGAMI

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód
1/2 szklanki mleka
łyżeczka cukru
50 g drożdży
3 szklanki mąki pszennej
jajko
łyżeczka soli
1/5 szklanki oliwy
dodatki
kostka sera żółtego
pomidory z puszki
2 pomidory
świeże zioła
2 ząbki czosnku
cebula
pieczarki (ok. 60-70 dag)
łyżeczka Kucharka
podwójna pierś z kurczaka
papryka słodka/ostra
puszka kukurydzy konserwowej
papryka czerwona
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wbijamy jajo, wsypujemy łyżeczkę soli, wlewamy 1/5 szklanki oliwy. Łączymy rozczyn z zawartością miski i dolewamy tak na oko pół szklanki zmieszanego mleka z wodą w stosunku 1:1 - tą miksturą regulujemy plastyczność ciasta. Całość zarabiamy w dużej misie, dopóki ciasto nie będzie się odklejało od łyżki drewnianej. Posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi swojej objętości.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki i zioła.
Ser żółty ścieramy na tarce- pół na oczkach grubych (na wierzch pizzy), pół na drobnych (zawiniemy go w brzegi). Pieczarki kroimy w półplasterki. Smażymy je na oleju. Dodajemy łyżkę Kucharka i cebulkę.
Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Smażymy go z dodatkiem papryki ostrej i słodkiej, przyprawy do grilla lub dowolnej kompozycji ziół.
Gdy ciasto nam wyrośnie rozkładamy je na blaszce wysmarowanej olejem, naciągając nieco brzegi. Nakładamy ser starty na drobnych oczkach- wzdłuż brzegów pizzy. Zawijamy brzegi i mocno je sklejamy. Nakładamy sos i pozostałe składniki. Pizza wędruje do piekarnika na 40 minut/200*C.
Pod sam koniec posypujemy ją serem startym na grubych oczkach.
Podajemy ją z sosem czosnkowym .
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/01/pizza-ala-ja.html