Wykonanie
Składnikispód1/2 szklanki
mlekałyżeczka
cukru50 g
drożdży3 szklanki
mąki pszennejjajkołyżeczka
soli1/5 szklanki
oliwydodatkikostka
sera żółtegopomidory z puszki2
pomidoryświeże
zioła2 ząbki
czosnkucebulapieczarki (ok. 60-70 dag)łyżeczka Kucharkapodwójna
pierś z kurczakapapryka słodka/ostrapuszka
kukurydzy konserwowejpapryka czerwonaPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, wbijamy
jajo, wsypujemy łyżeczkę
soli, wlewamy 1/5 szklanki
oliwy. Łączymy rozczyn z zawartością miski i dolewamy tak na oko pół szklanki zmieszanego
mleka z
wodą w stosunku 1:1 - tą miksturą regulujemy plastyczność ciasta. Całość zarabiamy w dużej misie, dopóki ciasto nie będzie się odklejało od łyżki drewnianej. Posypujemy z wierzchu
mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi swojej objętości.Przygotowujemy
sos pomidorowy.
Pomidory kroimy w plasterki,
czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy
pomidory z puszki i
zioła.
Ser żółty ścieramy na tarce- pół na oczkach grubych (na wierzch pizzy), pół na drobnych (zawiniemy go w brzegi).
Pieczarki kroimy w półplasterki. Smażymy je na
oleju. Dodajemy łyżkę Kucharka i
cebulkę.
Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Smażymy go z dodatkiem
papryki ostrej i słodkiej,
przyprawy do grilla lub dowolnej kompozycji
ziół.Gdy ciasto nam wyrośnie rozkładamy je na blaszce wysmarowanej
olejem, naciągając nieco brzegi. Nakładamy
ser starty na drobnych oczkach- wzdłuż brzegów pizzy. Zawijamy brzegi i mocno je sklejamy. Nakładamy sos i pozostałe składniki. Pizza wędruje do piekarnika na 40 minut/200*C.Pod sam koniec posypujemy ją
serem startym na grubych oczkach.Podajemy ją z
sosem czosnkowym .