SkładnikiCIASTO: na dwie okrągłe pizze:25 dag mąki pszennej typ 650szczypta soli1 jajko10 g świeżych drożdży100 ml wody100 ml mleka1 płaska łyżeczka cukru1/2 łyżka oliwyNADZIENIE:2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem2 łyżki ketchupu4 pieczarki4 pomidorki koktajlowe4 plastry boczku1/2 papryki1/2 czerwonej cebuli100 g żółtego serazioła dalmatyńskie do smakusól i pieprz do smakuSposób przygotowania1.Ciasto: Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek.2.Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych pomidorów, smarujemy pizzę, rozkładamy na niej pozostałe pokrojone składniki,oprószamy soląpieprzem i ziołami dalmatyńskimi posypujemy startym na tarce serem żółtym.Wkładamy na nagrzanego piekarnika do 190*c pieczemy 15 minut.Podajemy gorącą.Życzę smacznego :-)