Wykonanie
Łatwe w przygotowaniu i pyszne Calzone :) Z farszem można kombinować, zmieniać składniki, użyć innych przypraw - niemal pełna dowolność. A
ciasta drożdżowego niema się co bać - Gdy raz się załapie jak to zrobić to już
potem zawsze wychodzi. Opiszę krok po kroku zaczyn - to na prawdę nie jest trudne! :)
Potrzebujesz: (Obiad dla 4 osób)Na
ciasto drożdżowe:15 g
drożdży świeżych400 g
mąki pszennej tortowej250 ml ciepłego
mleka1 łyżeczkę
cukru1 łyżeczkę
soli2 łyżki
oliwy z oliwekNa farsz:1 podwójną
pierś kurczaka1
brokuł250g
pieczarek2
czerwone cebule3 ząbki
czosnkustarty
żółty serprzyprawa gyrosDodatkowo:1 rozbełtane
jajkomajeranekpapier do pieczeniaPrzygotowanie:Zaczyn: Do miseczki wkruszamy
drożdże i zasypujemy
cukrem. Dolewamy pół szklanki ciepłego
mleka.
Mleko powinno byc w takiej temperaturze, by spokojnie można było wsadzić palec do szklanki. Jeśli będzie za gorące
drożdże zginą. Jeśli czujesz, że
mleko jest ciepłe ale nie parzy Cię - temperatura jest odpowiednia.Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy łyżkę
mąki i znów mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (10-20 minut).Ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie resztę ciepłego
mleka, zaczyn i
oliwę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając
sól. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość (koło godziny).W tym czasie możemy naszykować farsz.Farsz:
Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy
przyprawą gyros (około 2 łyżek). Dodajemy 4 łyżki
oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki w półplastry.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy. Wrzucamy
cebulkę, przeciśnięty
czosnek i smażymy koło 5 minut często mieszając. Dodajemy
pieczarki i na duzym ogniu smażymy aż zmiękną. Wyłączamy ogień i przekładamy wszystko do miseczki. Patelnię wycieramy ręcznikiem kuchennym z pozostałości po
cebulce i ponownie mocno rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią
mięso i smażymy aż będzie gotowe. Dodajemy
brokuł podzielony na małe różyczki, podlewamy 1/4 szklanki
wody, ogień zmniejszamy na minimum i dusimy pod przykryciem aż
brokuł zmięknie - 10/15 minut. Wyłączamy gaz. Do
kurczaka dodajemy wcześniej usmażone
pieczarki i mieszamy farsz. Ewentualnie doprawiamy do smaku.Calzone:Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek i na środek nakładamy farsz. Posypujemy
startym serem. (ilość farszu zależy od wielkości - samemu trzeba popróbować :) Jak nie da rady skleić bo za dużo farszu to trochę odejmujemy). Brzegi lekko zwilżamy ciepłą
wodą i sklejamy ze sobą formując dużego pieroga. Przekładamy calzone na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
majerankiem.Pieczemy 25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.Smacznego!PS. Mi farszu trochę zostało. Jest tak pyszny że dziś go zjadłam bez niczego i miałam super śniadanie :)