Wykonanie
Przepyszna, krucha, chrupiąca i mocno aromatyczna...(Przepis mamy Łukasza)Składniki (2 duże blaszki z piekarnika):ciasto3 szklanki
mąki pszennej50 g
drożdży świeżych1
żółtko1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wodyszczypta
soli3 łyżki
oliwy z oliwekponadto500 g
pieczarek1 puszka
kukurydzy konserwowej1
papryka czerwona2
filety z kurczakakilka plasterków
kiełbasy żywieckiej/krakowskiej30 dag
sera żółtego2
cebule2 łyżki
przecieru pomidorowego3 łyżki
ketchupu do pizzy
suszone oreganosuszona
bazyliaMy robiliśmy 2 pizze (zaspokoiły 10 głodnych osób).W misce łączymy ze sobą ciepłe
mleko,
wodę,
drożdże,
sól i
żółtko.
Drożdże muszą się całkowicie rozpuścić. Dodajemy przesianą przez sito
mąkę. Zarabiamy ciasto ręką. Pod sam koniec, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, dodajemy
oliwę. Ponownie całość wrabiamy. Odkładamy miskę z
ciastem na 30 minut do lodówki.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Filety z kurczaka (dokładnie umyte) obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (możemy dodać różne
przyprawy np.
liście laurowe,
seler,
ziele angielskie, a po wyłowieniu
mięska bulion wykorzystać jako bazę do zupy). Kroimy je w kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki,
paprykę w słupki, a
cebulę w drobną kosteczkę.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.Przecier łączymy z
ketchupem w miseczce.Wyrośnięte ciasto (podwoi swoją objętość) dzielimy na dwie części. Rozkładamy je równomiernie na (natłuszczonych
oliwą) blaszkach do pieczenia. Smarujemy ciasto
sosem pomidorowym. Rozkładamy najpierw
cebulę,
potem na jedną blaszkę plasterki
kiełbasy żywieckiej, a na drugą
kurczaka. Obie pizze posypujemy
kukurydzą. Wierzch stanowią
pieczarki i
papryka czerwona. Pizze pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Podajemy je z
sosem czosnkowym .