ßßß Cookit - przepis na FAMILIJNA PIZZA NA CIENIUTKIM SPODZIE

FAMILIJNA PIZZA NA CIENIUTKIM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, krucha, chrupiąca i mocno aromatyczna...
(Przepis mamy Łukasza)
Składniki (2 duże blaszki z piekarnika):
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
ponadto
500 g pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 papryka czerwona
2 filety z kurczaka
kilka plasterków kiełbasy żywieckiej/krakowskiej
30 dag sera żółtego
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu do pizzy
suszone oregano
suszona bazylia
My robiliśmy 2 pizze (zaspokoiły 10 głodnych osób).
W misce łączymy ze sobą ciepłe mleko, wodę, drożdże, sól i żółtko. Drożdże muszą się całkowicie rozpuścić. Dodajemy przesianą przez sito mąkę. Zarabiamy ciasto ręką. Pod sam koniec, gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, dodajemy oliwę. Ponownie całość wrabiamy. Odkładamy miskę z ciastem na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Filety z kurczaka (dokładnie umyte) obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (możemy dodać różne przyprawy np. liście laurowe, seler, ziele angielskie, a po wyłowieniu mięska bulion wykorzystać jako bazę do zupy). Kroimy je w kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki, a cebulę w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Przecier łączymy z ketchupem w miseczce.
Wyrośnięte ciasto (podwoi swoją objętość) dzielimy na dwie części. Rozkładamy je równomiernie na (natłuszczonych oliwą) blaszkach do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym. Rozkładamy najpierw cebulę, potem na jedną blaszkę plasterki kiełbasy żywieckiej, a na drugą kurczaka. Obie pizze posypujemy kukurydzą. Wierzch stanowią pieczarki i papryka czerwona. Pizze pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Podajemy je z sosem czosnkowym .
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/01/familijna-pizza-na-cieniutkim-spodzie.html