Wykonanie
To jest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko lubi. Jest to wspaniały przepis na każdą
porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :)Składniki na 4 duże porcje:4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oliwy6 dag
drożdżyłyżeczka
soliciepła
wodaNadzienie:1 podwójny
filet z kurczaka30 dag
pieczarekpół czerwonej i pół
żółtej papryki1 mała
cebula25 dag
żółtego seraprzecier pomidorowyoliwaSposób przyrządzenia:W misce rozkruszamy
drożdże, mieszamy z
cukrem i małą ilością ciepłej
wody. Odstawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski dodajemy
mąkę, wlewamy
oliwę, solimy i dodajemy zaczyn z
drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle
wody ile będzie potrzeba, by ciasto było gładkie. Jeśli dodamy za dużo
wody, wtedy trzeba dodać więcej
mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć
ser,
pieczarki delikatnie podsmażyć z
cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo
pieczarki zawierają w sobie dużo
wody. Smażymy także
kurczaka pokrojonego w kostkę.Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy
przecierem pomidorowym połączonym z
oliwą, a dalej wykładamy podsmażone
pieczarki z
cebulą,
kurczaka,
paprykę, można dodać też
pomidora,
kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy
serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga.Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z
sosem czosnkowym.