Wykonanie
Zapowiedzili się wczoraj znajomi na lampkę
wina. Oczywiście przyszli z
winem a ja zrobiłam pizze. Dawno się nie widzielśmy, przez ten ciągły brak czasu, ale w końcu się udało. Moja znajoma jest pielęgniarką, więc ciężko nam się zgrać czasowo bo dużo pracuje i często ma dyżury. Spotkanie udało się rewelacyjnie, pizza smakowała,
winko także. Posiedzieliśmy, nagadaliśmy się, spędziliśmy miło czas, do następnego spotkania.Przepis wstawiam na prośbę mojej znajomej, która bardzo lubi takie dania a jeszcze nigdy nie robiła swojej domowej pizzy.Zapraszam :-)Składniki:- 270 g
mąki pszennej Młyn Kopytowa- 15 g świeżych
drożdży- 120 g ciepłej
wody- pół łyżeczki
soli i
cukru- 1 łyżka
oliwy- 200 g
pieczarek- 1
cebula- 3 łyżeczki
ketchupu śliwkowego Kielecki- 100 g wędzonej
piersi z kurczaka (lub innej
szynki)- pół małej
czerwonej papryki- 150 g
sera żółtego-
sól,
pieprz- 1 łyżeczka
przyprawy do pizzy- 1 łyżeczka
suszonego oregano-
ketchup śliwkowy KieleckiWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier oraz
oliwę,
wodę mieszamy z
drożdżami i dodajemy do
mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone
pieczarki i
cebulę, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Przekładamy do miski.
Ser żółty ścieramy.
Paprykę kroimy w paski.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki.Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika, blaszkę należy natłuścić lekko
oliwą i rozprowadzić dłońmi ciasto, ponakłuwać widelcem. Smarujemy
ketchupem śliwkowym i sypiemy
przyprawę do pizzy oraz
suszone oregano, układamy
pieczarki z
cebulą,
szynkę,
paprykę.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy
serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Kroimy na kawałki. Polewamy
ketchupem o smaku
śliwkowym.Smacznego :-)