Wykonanie
Zrobiłam dzisiaj pizze, moje chłopaki sobie wymyslili pizze z
rybą. No to uruchomiłam moją kulinarną wyobraźnię i zrobiłam z
tuńczykiem.
Powiem Wam, że bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze ją powtórzę. Dodałam kilka moich ulubionych składników i wyszła rewelacyjna. Dodałam
tuńczyka z firmy Graal .Dostałam do testowania miskę od firmy Tupperware . Miska jest świetna, można w niej wyrabiać
ciasto drożdżowe, mieszać, przechowywać
ciasteczka, przygotować sałatki i surówki i je przechowywać, super do transportowania dań. Ja także marynowałam w niej
mięso do upieczenia i przechowywałam je w lodówce w tej misce.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 270 g
mąki pszennej- 15 g świeżych
drożdży- 120 g ciepłej
wody- pół łyżeczki
soli i
cukru- 1 łyżka
oliwy- 200 g
pieczarek- 1
cebula- 2 łyżeczki
ketchupu łagodnego- 100 g wędzonej
piersi z kurczaka (lub innej
szynki)- pół małej
czerwonej papryki- 150 g
sera żółtego-
sól,
pieprz- 1 łyżeczka
przyprawy do pizzy- puszka
tuńczyka firmy GraalWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier oraz
oliwę,
wodę mieszamy z
drożdżami i dodajemy do
mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone
pieczarki i
cebulę, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Przekładamy do miski.
Ser żółty ścieramy.
Paprykę kroimy w paski.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki.
Tuńczyka odsączamy na sitku.Ja mam specjalną blaszkę do pizzy, ale możecie ją zrobić na zwykłej, blaszkę należy natłuścić lekko
oliwą i rozprowadzić dłońmi ciasto, ponakłuwać widelcem. Smarujemy
ketchupem i sypiemy
przyprawę do pizzy i połowę
sera żółtego, układamy
pieczarki z
cebulą,
szynkę,
paprykę i
tuńczyka.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy
serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Kroimy na kawałki. Możemy polać
ketchupem lug
sosem jogurtowym.Ciasto na pizze przygotowałam w misce Tupperware.Smacznego :-)