ßßß
Zrobiłam dzisiaj pizze, moje chłopaki sobie wymyslili pizze z rybą. No to uruchomiłam moją kulinarną wyobraźnię i zrobiłam z tuńczykiem. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze ją powtórzę. Dodałam kilka moich ulubionych składników i wyszła rewelacyjna. Dodałam tuńczyka z firmy Graal .Dostałam do testowania miskę od firmy Tupperware . Miska jest świetna, można w niej wyrabiać ciasto drożdżowe, mieszać, przechowywać ciasteczka, przygotować sałatki i surówki i je przechowywać, super do transportowania dań. Ja także marynowałam w niej mięso do upieczenia i przechowywałam je w lodówce w tej misce.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 270 g mąki pszennej- 15 g świeżych drożdży- 120 g ciepłej wody- pół łyżeczki soli i cukru- 1 łyżka oliwy- 200 g pieczarek- 1 cebula- 2 łyżeczki ketchupu łagodnego- 100 g wędzonej piersi z kurczaka (lub innej szynki)- pół małej czerwonej papryki- 150 g sera żółtego- sól, pieprz- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy- puszka tuńczyka firmy GraalWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy. Paprykę kroimy w paski. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Tuńczyka odsączamy na sitku.Ja mam specjalną blaszkę do pizzy, ale możecie ją zrobić na zwykłej, blaszkę należy natłuścić lekko oliwą i rozprowadzić dłońmi ciasto, ponakłuwać widelcem. Smarujemy ketchupem i sypiemy przyprawę do pizzy i połowę sera żółtego, układamy pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę i tuńczyka.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Kroimy na kawałki. Możemy polać ketchupem lug sosem jogurtowym.Ciasto na pizze przygotowałam w misce Tupperware.Smacznego :-)


