Wykonanie
Na specjalne życzenie mojego Syna dzisiaj u nas pizza. Na cienkim spodzie z ulubionymi dodatkami i po raz pierwszy ze
szparagami. Nie jadłam ich jeszcze nigdy - uwierzycie :-) ale na pewno nie ostatni, bo bardzo nam smakowały. Ciasto na pizze powstało po kilku próbach, aż w końcu udało mi się zrobić idealne, takie jak lubimy, cienkie i chrupiące :-).My lubimy z
pieczarkami,
cebulką,
szynką,
papryką i
serem no i ze
szparagami. Przepis na ciasto jest na dwie duże blachy z piekarnika, ja robię od razu więcej i mamy obiad od razu na jutro. Jak chcecie zrobić tylko na jeden dzień zróbcie z połowy porcji.Zapraszam na pyszny obiad :-)Składniki:- 550 g
mąki pszennej- 30 g świeżych
drożdży- 250 g ciepłej
wody- 1 łyżeczka
soli i
cukru- 2 łyżki
oliwy- 500 g
pieczarek- 3
cebule- mały
przecier pomidorowy- 30 dag wędzonej
piersi z kurczaka (lub innej
szynki)- 1
czerwona papryka- pęczek
zielonych szparagów- 30 dag
sera żółtego-
sól,
pieprz- 2 łyżeczki
przyprawy do pizzy- 1 łyżka
oregano- parę listków świeżego
oreganoWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier oraz
oliwę,
wodę mieszamy z
drożdżami i dodajemy do
mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone
pieczarki i
cebulę, przyprawiamy
solą i
pieprzem i dodajemy
suszone oregano. Przekładamy do miski.
Ser żółty ścieramy.
Paprykę kroimy w paski.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki.
Zielone szparagi gotujemy w wodzie z odrobiną
soli i
cukru chwilkę, dosłownie 2-3 minuty, kroimy na kawałki.Potrzebujemy dwie duże blaszki z piekarnika, każdą blaszkę smarujemy
oliwą - najlepiej dłońmi. Ciasto dzielimy na pół i wyklejamy nim blaszkę, nakłuwamy widelcem po całości. Smarujemy
przecierem pomidorowym i sypiemy przyprawę do pizzy, układamy
pieczarki z
cebulą,
szynkę,
paprykę i
szparagi, posypujemy listkami świeżego
oregano.Wstawiamy najpierw jedną blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy
serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut. Po upieczeniu wstawiamy drugą blaszkę - na drugi dzień wystarczy ją tylko podgrzać i mamy obiad gotowy.Kroimy na kawałki i polewamy
ketchupem :-)Smacznego :-)