ßßß

ciasto250 g mąki pszennej15 g drożdży120 g wody1 łyżka oliwy z oliwekszczypta cukru0,5 łyżeczki solinadzienie:po 1/2 papryki czerwonej i żółtejmały kawałek cebuli1 łyżka oliwy100 g mozzarelli2 plasterki szynki1/4 łyżeczki oregano2 łyżeczki przecieru pomidorowegokilka liści świeżej rukoli i oreganooliwa do posmarowania ciastaWykonanie:Paprykę pokroić w paski.Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie.Dodać paprykę i poddusić do miękkości.Doprawić do smaku, wystudzić.Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski.Wlać drożdże, wymieszać, dodać oliwę i sól.Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg.Połowę ciasta posmarować przecierem pomidorowym,posypać oregano, nałożyć plastry szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki mozzarelli i kilka listków rukoli.Drugą częścią ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi.Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.Wierzch podrośniętego ciasta posmarować oliwą.Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.Wierzch ciasta powinien być lekko przyrumieniony.