Wykonanie
Pizza w kształcie dużego pieroga nadziewana warzywami i
szynką.
ciasto250 g
mąki pszennej15 g
drożdży120 g
wody1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
cukru0,5 łyżeczki
solinadzienie:po 1/2
papryki czerwonej i żółtejmały kawałek
cebuli1 łyżka
oliwy100 g
mozzarelli2 plasterki
szynki1/4 łyżeczki
oregano2 łyżeczki
przecieru pomidorowegokilka liści świeżej
rukoli i
oreganooliwa do posmarowania ciastaWykonanie:
Paprykę pokroić w paski.
Cebulę posiekać ,podsmażyć na
oliwie.Dodać
paprykę i poddusić do miękkości.Doprawić do smaku, wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
cukier, odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski.Wlać
drożdże, wymieszać, dodać
oliwę i
sól.Wyrobić ciasto, uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce.Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć na papier i uformować okrąg.Połowę ciasta posmarować
przecierem pomidorowym,posypać
oregano, nałożyć plastry
szynki, podsmażone warzywa, kawałeczki
mozzarelli i kilka listków
rukoli.Drugą częścią ciasta przykryć połówkę z nadzieniem i starannie zlepić brzegi.Ciasto odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.Wierzch podrośniętego ciasta posmarować
oliwą.Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.Wierzch ciasta powinien być lekko przyrumieniony.