Wykonanie
Puchata pizza z wiosennymi dodatkami. Wymaga nieco więcej wysiłku, niż zamówienie pizzy przez telefon, ale efekt jest o niebo lepszy!
Składniki (mała pizza na 2 osoby)2 niepełne szklanki
mąki pszennej20g
drożdżyPłaska łyżeczka
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżeczki
oliwy1/2 łyżeczki
soli2 łyżki passaty (może być też domowy
przecier pomidorowy)2 kulki
mozzarelli2
pomidoryGarść
szpinaku baby
OreganoPrzygotownieRozkrusz
drożdże, wymieszaj z odrobiną ciepłej
wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.Przesianą
mąkę wsyp do miski, w zagłębienie wlej rozpuszczone
drożdże, dodaj
cukier i
sól.Ciasto wyrabiaj końcówkami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe (gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk).Po około 10 minutach zagnieć ciasto w kulę, rozpłaszcz, ponownie zagnieć w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nastaw na 220 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy.Blaszkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto.
Skrop oliwą, posmaruj cienko passatą, posyp listkami
szpinaku, ułóż krążki
sera i
pomidorów, posyp
oregano.Piecz 25 minut.Smacznego!Zobacz także:Domowa pizzaDomowe nuggetsy z
kurczakaDomowe hamburgery