Wykonanie
Czy pizza musi być synonimem niezdrowego jedzenia? Obejrzałam ostatnio bardzo ciekawy film dokumentalny na kanale BBC "Fast Food Baby" o dzieciach "uzależnionych" od śmieciowego jedzenia. Uzależnionych w cudzysłowie, gdyż to przecież zawsze
wina rodziców, którzy te dzieci do takiego jedzenia przyzwyczaili. Jednym z
wątków jest historia
młodej matki, która swego kilkuletniego syna karmi wyłącznie fast-foodami, bo nie potrafi gotować, w ogóle nie gotuje w domu. Dziewczyna ta uczęszcza na spotkania, na których uczy się gotować i pierwszym posiłkiem, który przygotowuje w domu dla swojego syna jest... pizza! Domowa, z warzywami, lepsza niż kupiona.Co zrobić by pizza była zdrowsza? Robiąc w domu mamy wpływ na to, co w i na naszej pizzy się znajdzie. Możemy zdecydować, by nie była za tłusta (to dla mnie największy problem pizzy w lokalach). No i by nie była wyłącznie na
mące pszennej. Przeczytajcie o moim pomyśle na pizzę.Ciasto:1 szklanka
mąki gryczanej3/4
mąki pszennej2 łyżki
oliwy1/3 szklanki ciepłej
wody1/2 kostki
drożdżyszczypta
ziół prowansalskichszczypta
cukruszczypta
soliNa wierzch:2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku1/2
cukinii1/2
papryki czerwonej1
cebula4
pieczarkizioła prowansalskieoregano2 garście tartej
mozzarelli (opcjonalnie)Rozcieram
drożdże z
cukrem, gdy się rozpuszczą dodaje 2 łyżeczki
mąki pszennej, rozcieram by nie było grudek i zostawiam do wyrośnięcia. Gdy podrośnie dodaję stopniowo pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.Gdy podrośnie wykładam na blachę. Na to nakładam
sos pomidorowy (przecier wymieszany z rozgniecionym ząbkiem
czosnku, łyżką
oliwy,
pieprzem i szczyptą
ziół prowansalskich) i pokrojone w plasterki lub paski warzywa. Na to
pieprz,
oregano i opcjonalnie
mozzarella.Piekę kwadrans w 180 stopniach.
Pycha! Grunt to nie zjeść całej samemu od razu!Film o którym
pisałam możecie obejrzeć w całości na kanale YouTube, polecam: