ßßß Cookit - przepis na CALZONE

CALZONE

nazwa

Wykonanie

Potrawa kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga .
CALZONE
Składniki (5 sporych porcji):
ciasto
1/2 szklanki mleka
łyżeczka cukru
50 g drożdży
3 szklanki mąki pszennej
jajko
łyżeczka soli
1/5 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleka z wodą (w stosunku 1:1) do regulacji gęstości ciasta
nadzienie
500 g pieczarek
cebula
5 łyżek startego parmezanu
1 pomidor bez skórki
świeże zioła
2 ząbki czosnku
10 zielonych oliwek
sól
pieprz
5 łyżeczek pikantnego sosu paprykowego
ponadto
1 rozkłócone jajko
garść ulubionych, suszonych ziół
świeży rozmaryn
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wbijamy jajo, wsypujemy łyżeczkę soli, wlewamy 1/5 szklanki oliwy. Łączymy rozczyn z zawartością miski i dolewamy tak na oko pół szklanki zmieszanego mleka z wodą w stosunku 1:1 - tą miksturą regulujemy plastyczność ciasta. Całość zarabiamy w dużej misie, dopóki ciasto nie będzie się odklejało od łyżki drewnianej. Posypujemy je z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi swojej objętości.
Przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki kroimy w półplasterki. Smażymy je na oleju. Dodajemy łyżkę Kucharka i posiekaną drobno cebulkę. Obranego pomidora kroimy w drobną kostkę. Mieszamy go razem z gotowymi pieczarkami. Dokładamy posiekane w plasterki oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i ziołami (tymianek, rozmaryn).
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 20 cm. Na połowę każdego placka nakładamy sos paprykowy oraz nadzienie, zostawiając około 2 cm wolnego od brzegu. Farsz posypujemy obficie parmezanem. Sklejamy brzegi ciasta jak pierogi. Przenosimy calzone na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy je 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (wierzch musi się porządnie zarumienić). Smakują wybornie na ciepło i zimno.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/11/calzone.html