Wykonanie
Potrawa kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga .CALZONESkładniki (5 sporych porcji):ciasto1/2 szklanki
mlekałyżeczka
cukru50 g
drożdży3 szklanki
mąki pszennejjajkołyżeczka
soli1/5 szklanki
oliwy1/2 szklanki
mleka z
wodą (w stosunku 1:1) do regulacji gęstości ciastanadzienie500 g
pieczarekcebula5 łyżek startego
parmezanu1
pomidor bez skórkiświeże
zioła2 ząbki
czosnku10 zielonych
oliweksólpieprz5 łyżeczek pikantnego sosu
paprykowegoponadto1 rozkłócone
jajkogarść ulubionych, suszonych
ziółświeży
rozmarynPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, wbijamy
jajo, wsypujemy łyżeczkę
soli, wlewamy 1/5 szklanki
oliwy. Łączymy rozczyn z zawartością miski i dolewamy tak na oko pół szklanki zmieszanego
mleka z
wodą w stosunku 1:1 - tą miksturą regulujemy plastyczność ciasta. Całość zarabiamy w dużej misie, dopóki ciasto nie będzie się odklejało od łyżki drewnianej. Posypujemy je z wierzchu
mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi swojej objętości.Przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki kroimy w półplasterki. Smażymy je na
oleju. Dodajemy łyżkę Kucharka i posiekaną drobno
cebulkę. Obranego
pomidora kroimy w drobną kostkę. Mieszamy go razem z gotowymi
pieczarkami. Dokładamy posiekane w plasterki
oliwki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy farsz
solą,
pieprzem i
ziołami (
tymianek,
rozmaryn).Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 20 cm. Na połowę każdego placka nakładamy sos
paprykowy oraz nadzienie, zostawiając około 2 cm wolnego od brzegu. Farsz posypujemy obficie
parmezanem. Sklejamy brzegi ciasta jak pierogi. Przenosimy calzone na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy suszonymi
ziołami. Pieczemy je 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (wierzch musi się porządnie zarumienić). Smakują wybornie na ciepło i zimno.