Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIOstatnio wpadłam na pomysł zrobienia naleśników z farszem złożonym z moich ulubionych dodatków do pizzyWłaśnie dlatego nazwałam je „włoskimi”.Składniki na 8 naleśników:farsz:2
cebule2 ząbki
czosnku250 g
pieczarek100 g zielonych
oliwekpuszka krojonych
pomidorów100 gram
sera żółtegopieprzciasto naleśnikowe:0,5 l
mleka3
jajkaok. 200 gram
mąkisóloliwa do smażeniaSmażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia. Robimy farsz! Kroimy w piórka
cebulę i
czosnek w plasterki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Smażymy na patelni. W międzyczasie
oliwki kroimy w poprzek „w kółeczka” i trzemy na tarce o grubych oczkach
ser żółty. Do usmażonych
pieczarek dodajemy
pieprz,
cebulę,
czosnek,
oliwki,
pomidory i
ser żółty. Mieszamy i podgotowujemy przez około 2 minuty, tak aby
ser nie rozpuścił się do końca. Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładamy farsz. Ja składam naleśniki w tzw.
kopertki, ale można zawsze zawinąć ruloniki 😉 Przed podaniem podgrzewamy z obu stron na patelni. Doskonale nadają się także jako obiad do pracy!
A tak w ogóle to dzisiaj jest IV Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej. Moje danie nie jest włoskie, nie udało mi się zrobić Pesto Genovese, które jest daniem tegorocznego Dnia Kuchni Włoskiej, może za rok bardziej się przyłożę do tematu. Tymczasem poczytajcie sobie nieco o tym dniu i włoskich potrawach w tym oto artykule.