Wykonanie
Uwaga:)Szykując to danie, warto jest „spojrzeć w przyszłość” i przygotować 2-3 porcje więcej. Przyprawione i nafaszerowane
grzybami piersi kurczaka można zamrozić (ale trzeba pamiętać o rozmrożeniu przed pieczeniem!)Kolejnym „usprawnieniem” może być przygotowanie większej ilości farszu
grzybowego. Gotowy farsz można zamrozić lub od razu wykorzystać do innych dań, np. roladek z
indyka :)Składniki (na 1 porcję:)połowa
piersi kurczaka4-6
pieczarek1
cebulka1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakuWarzywa:3-4
pomidorki koktajlowe1
cebulka1/3
cukinii i/lub
bakłażana2 ząbki
czosnkuświeży
rozmaryn (lub inne
zioła, świeże lub suszone)2 łyżki
oliwy(ponadto można dodać:
paprykę,
oliwki)Wykonanie:Przygotować farsz
grzybowy. W tym celu
pieczarki utrzeć na grubej tarce (zmielić w maszynce, posiekać blenderem),
cebule drobno posiekać, a
czosnek przepuścić przez praskę. Wszystko razem smażyć na 2-3 łyżkach
oliwy, aż odparuje cała
woda. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Pierś kurczaka nadciąć, aby utworzyła się duża kieszeń. Przyprawić
solą i
pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nałożyć farsz
grzybowy i zasznurować (zeszyć, obwiązać nitką, spiąć wykałaczką…)Uwaga:) Niedawno nauczyłam się fajnego i szybkiego sposobu „sznurowania” . Jest on szczególnie przydatny podczas pieczenia drobiu z nadzieniem:)Etap I
Etap II
Efekt końcowy
Warzywa pokroić na spore kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym
oliwą), posypać
solą,
ziołami i skropić
oliwą.
Pierś kurczaka ułożyć obok warzyw (u mnie w oddzielnych naczynkach) i także polać lekko
oliwą.Piec 25-35 minut w temperaturze 195 stopni. Podawać od razu.Smacznego:)