Wykonanie
Escalivada
1
bakłażan1
cukinia *2-3
papryki różnokolorowe , ale nie zielonekilka gałązek
pomidorków koktajlowych lub 2-3 duże
pomidory6-8 nieobranych ząbków
czosnku2
cebulepapryczka chili (opcjonalnie)ulubione
zioła : kilka gałązek
rozmarynu,
tymianek,
oregano,
zioła prowansalskieoliwa , najlepiej aromatyzowana np taka
sól,
pieprz do smakuWarzywa umyć, osuszyć .
Bakłażana pokroić na 2 cm. plastry, posolić i położyć na sicie na 30min., żeby puściły sok. Plastry
bakłażana opłukać i osuszyć starannie papierowym ręcznkiem.
Cukinię pokroić na 2 cm plastry.
Papykę pokroić wzdłuż na ćwiartki lub na 6 części, usunąćogonek i pestki . Duże
pomidory przekroić na pół, gałązkowe zostawić na gałązkach .
Cebule pokroić wzdłuż na ćwiartki ( z "piętką" ) tak, żeby się nie rozpadły w czasiepieczenia.
Papryczkę chili pokroić na 2 cm. plastry.Piekarnik rozgrzać do 200 st.( najlepiej funkcja grill z termoobiegiem ) . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować
oliwą, ułożyć wszystkiewarzywa, dodać
zioła, posypać
solą i świeżo mielonym
pieprzem i skropić
oliwą - szczególniePiec ok. 30-40 min aż warzywa będą przypieczone i złociste.
Podawać na ciepło ze świeżą
bagietką lub grzankami albo jako dodatek do
mięsa. Warzywa można też dodać do
makaronu - z
papryki zdjać skórkę , wycisnąc i rozgnieść
czosnek. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z
makaronem,można posypać
parmezanem lub pecorino romano.* Escalivada jest potrawą katalońska, w oryginalnym przepisie na escalivadę są :
papryka,
pomidory,
cebula,
czosnek i
bakłażan, nie ma
cukinii.