ßßß Cookit - przepis na Danie główne po prowansalsku

Danie główne po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi z kurczaka 500 gramów
bakłażany 1 sztuk
cukinia 1 sztuk
pomidory 3 sztuk
cebula 2 sztuk
papryka kolorowa 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 0,5 szklanek
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 200 mililitrów
papryka mielona według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone warzywa: bakłażan, cukinię i pomidory pokroić na spore kawałki. Oczyszczoną paprykę pokroić w grubą kostkę. Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na złoto ze wszystkich stron w niewielkiej ilości oliwy. Wyjąć z garnka i trzymać w cieple. Pozostałą oliwę wlać do garnka. Zrumienić cebulę i czosnek, dodać paprykę, a po chwili bakłażan i cukinię, chwilę smażyć. Do warzyw włożyć mięso i dodać pomidory. Oprószyć papryką mieloną i ziołami. Gotować 15 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 10 minut, cały czas mieszając. Podawać z ryżem lub makaronem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6536/Danie-glowne-po-prowansalsku