ßßß Cookit - przepis na RATATOUILLE Z GRILLA

RATATOUILLE Z GRILLA

nazwa

Wykonanie

Dla wszystkich wielbicieli ratatouille , jej wersja grillowa. Chyba jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej. Choć nam smakują jej wszystkie wersje, latem w sezonie grillowym przygotowujemy ją na powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy daje to, co lubi najbardziej. U mnie dzisiaj wersja z cukinii żółtej i zielonej, papryki i cebuli. Bywa również z bakłażanem, pieczarkami...
Składniki:
- 1 mała cukinia żółta
- 1 mała cukinia zielona
- papryka (u mnie czerwona)
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do oprószenia
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół (na ćwiartki), a następnie pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w większą kostkę, cebule obrać i pokroić na połowy, następnie każdą połowę na 4 części (powstaną takie ćwiartki). Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, oprószamy solą, dodajemy zioła prowansalskie, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy całość. Najlepiej przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem.
Warzywa przekładamy albo do korytka do grillowania warzyw albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową do warzyw i umieścić na grillu. Smażymy mieszając co jakiś czas przez kilka minut (u mnie ok.15) do miękkości warzyw.
Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/07/ratatouille-z-grilla.html