Wykonanie
Dla wszystkich wielbicieli ratatouille , jej wersja grillowa. Chyba jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej. Choć nam smakują jej wszystkie wersje, latem w sezonie grillowym przygotowujemy ją na powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy
daje to, co lubi najbardziej. U mnie dzisiaj wersja z
cukinii żółtej i zielonej,
papryki i
cebuli. Bywa również z
bakłażanem,
pieczarkami...Składniki:- 1 mała
cukinia żółta- 1 mała
cukinia zielona-
papryka (u mnie czerwona)- 2 duże
cebule- 2-3 ząbki
czosnku- 1 łyżka
ziół prowansalskich- 3-4 łyżki
oliwy z oliwek-
sól do oprószenia
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół (na ćwiartki), a następnie pokroić w plastry. Z
papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w większą kostkę,
cebule obrać i pokroić na połowy, następnie każdą połowę na 4 części (powstaną takie ćwiartki). Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku, oprószamy
solą, dodajemy
zioła prowansalskie, polewamy
oliwą z oliwek i mieszamy całość. Najlepiej przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem.
Warzywa przekładamy albo do korytka do grillowania warzyw albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową do warzyw i umieścić na grillu. Smażymy mieszając co jakiś czas przez kilka minut (u mnie ok.15) do miękkości warzyw.Podawać jako dodatek do
mięs lub samodzielne danie.
Smacznego ;-)