Wykonanie
Było to moje drugie podejście do calzone. Pierwsze, niezbyt udane, zniechęciło mnie na jakiś czas ale przecież nie można się poddawać. Spróbowałam drugi raz i wszystko przebiegało zgodnie z oczekiwaniami. Ciasto wspaniale się wyrabiało i szybko urosło. Przy dwóch pierwszych miałam wątpliwości co do zawijania brzegów bo zamiast robić falbankę, wystające brzegi ozdobiłam widelcem ale nie wyglądało to zbyt dobrze dlatego zawinęłam wystające ciasto do środka i wyszedł mi całkiem zgrabny wałeczek na brzegu pieroga. W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam
pieczarki,
kurczaka,
paprykę i
ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)
Składniki :na ciasto (żródło):450 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych2 łyżki
oliwy z oliwek250 ml ciepłego
mlekaSkładniki na nadzienie :1
filet kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnku40 dag
pieczarek1 duża,
czerwona papryka10 dag
sera żółtegobazyliasól.
pieprzNa rozgrzanym
oleju podsmażyć
cebulę z
czosnkiem, dodać
pieczarki, dusić do miękkości. Przyprawić
solą,
pieprzem, dodać
zioła. Na drugiej patelni usmażyć pokrojonego w paski
kurczaka, ja obtoczyłam go w
przyprawie gyros. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i smażyć razem kilka minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wmieszać
drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać
mleko i
oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, najpierw
pieczarki,
potem kurczaka z
papryką, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać
startym serem. Brzegi posmarować
wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.Smacznego:)