Wykonanie
Wielkie pierogi
drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele
razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny.
Ciasto:70 dag
mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)1,5 łyżeczki
soli2,5 dag świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy z oliwek375 ml ciepłego
mlekaMąkę wymieszaną z
solą wysypać na blat, zrobić wgłębienie, w którym zrobić rozczyn z
drożdży i kilku łyżek
mleka. Gdy
drożdże ruszą zasypać je
mąką, dodać
oliwę, stopniowo dolewać
mleko i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne uformować kulę, włożyć do naczynia i przykryć pokrywką. Odstawić na 1,5 godz. W tym czasie zrobić nadzienie.Nadzienie:50 dag
pieczarekok. 25 dag
żółtego serapołówka
czerwonej papryki1
ceulaprzyprawa do pizzy,
pieprz,
sólDodatkowo:
przecier pomidorowyketchup pikantny
Pieczarki obrać, pokroić dość drobno.
Cebulę i
paprykę pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na grubej tarce.Wszystko razem wymieszać, przyprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą do pizzy. Odstawić.Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko
mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę
przecieru pomidorowego i
ketchupu, wyłożyć nadzienie, bardzo starannie sklejać pierogi. Piec ok. 25 minut. Przestudzić na kratce.