ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe połączenie pieczarek z soczewicą tym razem zamknęłam w drożdżowych pierogach i upiekłam w piecu. Doskonale smakują na ciepło. W parze z czerwonym barszczem stanowią wspaniały obiad lub przekąskę na wieczór. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
16 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
Składniki na farsz:
szklanka soczewicy
300 g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
Soczewice ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkię oleju, dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki i udusić. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże ( zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe części. Każdy kawałek rozwałkować i napełniać farszem. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/11/Pieczone-pierogi-z-soczewica-i-pieczarkami.html