Wykonanie
Wspaniałe połączenie
pieczarek z
soczewicą tym razem zamknęłam w
drożdżowych pierogach i upiekłam w piecu. Doskonale smakują na ciepło. W parze z czerwonym barszczem stanowią wspaniały obiad lub przekąskę na wieczór. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto:450 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli16 g
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek250 ml ciepłego
mlekaSkładniki na farsz:szklanka
soczewicy300 g
pieczarek2
cebulesól,
pieprz1 łyżka
majerankuSoczewice ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkię
oleju, dodać pokrojoną
cebulę oraz
pieczarki i udusić. Przyprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wmieszać
drożdże ( zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać
mleko i
oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe części. Każdy kawałek rozwałkować i napełniać farszem. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.Smacznego:)