Wykonanie
Jak to dobrze
mieć znajomych, którzy również lubią kuchnię. Dzięki mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję tylko tego, że tak długo się ociągałam z ich zrobieniem. Są bardzo smaczne!!!
Bułek wychodzi ponad 20 sztuk. Dokładnie nie wiem, ponieważ zjadłam kilka zanim policzyłam i pewności nie mam :)Składniki:Ciasto:450g
mąki pszennej chlebowej,1 łyżeczka
soli,2 łyżeczki
drożdży suchych (8g),1 łyżka
oleju lub
oliwy z oliwek,250 ml ciepłego
mleka,90g
suszonych pomidorów ( nie ma potrzeby odsączania, mogą być mokre), drobno pokroić.Farsz:2 większe
cebule, pokrojone w kostkę,300 g
pieczarek, pokrojone w kostkę,400 g
papryki konserwowej, odsączonej, drobno pokrojona,4-5 ząbków
czosnku, wyciśnięte,160 g
startego sera żółtego,
sól,
pieprz,
olej.Przygotowanie:Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z
solą i suchymi
drożdżami.
Mąkę odgarnąć na boki wlać
oliwę lub
olej i
mleko. Okrężnymi ruchami palca połączyć
mąkę z
oliwą i
mlekiem. Dodać
suszone pomidory. Następnie ugnieść ciasto (zagniatać kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić na ok.1h30min., do podwojenia swojej wielkości.Farsz:
Cebulę i
pieczarki podsmażyć na
oleju z wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku.Gdy
pieczarki z
cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną
paprykę konserwową oraz
ser żółty. Wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół.
Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu.
Zawinąć jak roladę.
Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (200stopni) od 25-30minut. Ale należy samemu sprawdzać, gdyż może się okazać, że ten czas będzie jeszcze krótszy.
Smacznego!!!