ßßß Cookit - przepis na Szybka soczewica z pieczarkami

Szybka soczewica z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms"
Ostatnio odkrywam uroki roślin strączkowych, a soczewica posmakowała nawet mojemu ukochanemu, który jest bardzo wybredny:) Dziś przedstawiam świetny pomysł na soczewicę z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doskonały pomysł na zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(2 porcje)
Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku, posiekane
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 cebula, pokrojona w kostkę
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej wodą, posól i gotuj przez 12-15 minut, aż zmięknie, po czym odcedź.
W międzyczasie rozgrzej na małej patelni oliwę i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki wraz z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i smaż do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Enlish version
Easy lentils with mushrooms
(2 servings)
Ingredients:
1/2 cup red lentils
2 cloves garlic, chopped
250 g mushrooms sliced
1 onion, diced
olive oil or vegetable oil
salt, pepper to taste
Preparation:
Place the lentils in a sauce pan, pour enough cold water to co over it and season with salt. Cook for 12-15 minutes, until softened and drain.
In the meantime, heat the olive oil in a small pan and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms along with garlic. Season with salt and pepper and cook until nice golden brown.
Mix in the lentils and serve.
Enjoy!
Share the post "Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms"
Źródło:http://karmelowy.pl/szybka-soczewica-z-pieczarkami-easy-lentils-with-mushrooms