Wykonanie
Share the post "Szybka
soczewica z
pieczarkami / Easy lentils with mushrooms"Ostatnio odkrywam uroki roślin strączkowych, a
soczewica posmakowała nawet mojemu ukochanemu, który jest bardzo wybredny:) Dziś przedstawiam świetny pomysł na
soczewicę z podsmażonymi
pieczarkami z
cebulką. Doskonały pomysł na zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam!Scroll down for recipe in English
(2 porcje)Składniki:1/2 szklanki
czerwonej soczewicy2 ząbki
czosnku, posiekane250 g
pieczarek pokrojonych w plasterki1
cebula, pokrojona w kostkę
oliwa lub
olej do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie:Umieść
soczewicę w małym rondlu, zalej
wodą,
posól i gotuj przez 12-15 minut, aż zmięknie, po czym odcedź.W międzyczasie rozgrzej na małej patelni
oliwę i włóż
cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj
pieczarki wraz z
czosnkiem. Dopraw
solą i
pieprzem i smaż do ładnego zarumienienia.Smacznego!
Enlish versionEasy lentils with mushrooms(2 servings)Ingredients:1/2 cup red lentils2 cloves garlic, chopped250 g mushrooms sliced1 onion, diced
olive oil or vegetable oilsalt, pepper to tastePreparation:Place the lentils in a sauce pan,
pour enough cold water to co over it and season with salt. Cook for 12-15 minutes, until softened and drain.In the meantime, heat the
olive oil in a small pan and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms along with garlic. Season with salt and pepper and cook until nice golden brown.Mix in the lentils and
serve.Enjoy!Share the post "Szybka
soczewica z
pieczarkami / Easy lentils with mushrooms"