ßßß Cookit - przepis na SCHAB PIECZONY W PIECZARKACH

SCHAB PIECZONY W PIECZARKACH

nazwa

Wykonanie

13 października 2013
Kruchy, intensywnie pachnący grzybami schab, to pyszny pomysł na niedzielny obiad.
SCHAB PIECZONY W PIECZARKACH
Składniki:
70 dag schabu w kawałkach
5 ząbków czosnku
50 dag pieczarek
3 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Schab myjemy dokładnie, odsączamy na ręczniku kuchennym i obtaczamy w posiekanym drobno czosnku oraz pieprzu (na tym etapie nie solimy mięsa). Odstawiamy go na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie obsmażamy mięso z każdej strony, tak, aby zewnętrzna warstwa się ścięła. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu kroimy schab w plastry o grubości około 1 cm. Każdy płat solimy i ponownie wkładamy do sosu.
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy posiekane w plasterki pieczarki i całość smażymy, żeby pieczarki puścił wodę. Układamy je na plastrach schabu. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut (180*C).
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/10/schab-pieczony-w-pieczarkach.html