Wykonanie
W nowym miejscu, nowy przepis :)Tym razem dla mięsożerców i osób, których znudziły zwykłe kotlety
schabowe. Poza tym jest to danie łatwe, smaczne, przygotowuje się je 15 minut,
potem już tylko piecze. Nadaje się na niedzielny obiad, na kolację, na wszystko!
Schab uduszony w
śmietance, z
cebulą i aromatem
pieczarek smakuje wyśmienicie.
Składniki:4 kotlety
schabowekg
ziemniaków - najlepiej dużych1 duża
cebula30 dag
pieczarekząbek
czosnku200 ml
śmietanki 30%pół łyżeczki
vegety2 łyżki
olejusól i
pieprzPrzygotowanie:
Schab rozbić dokładnie i każdy kotlet przeciąć na pół. Nasmarować
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie posolić, mocno popieprzyć.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry (0,5cm grubości), podobnie
cebulę. Nasmarować warzywa
olejem i doprawić
vegetą.
Pieczarki obrać i przeciąć wzdłuż na pół.Plastry
schabu,
ziemniaków i
cebuli oraz
pieczarki układać w naczyniu do zapiekania, ale tak by nie leżały tylko stały :)Zapiekankę zalać
śmietanką i zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut. Dobrze, aby zapiekanka była przykryta przez pierwsze 20 minut pieczenia.
Smacznego!!!