Wykonanie
Przepis na te pyszne bułeczki z
pieczarkami znalazłam na blogu Dorotki .
500 g
mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody2 łyżki
oleju słonecznikowego1
jajko1 łyżeczka
soli12 g
drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g
drożdży świeżychPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaNadzienie:500 g
pieczarek2 średnie
cebuleolej, do smażenia
sól,
pieprz do smaku
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).Przygotować nadzienie:
cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na
oleju. Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by
woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.