Wykonanie
To drugie drożdżówki, które chłopaki zabrali ze sobą na rowerową pielgrzymkę do Częstochowy. Te robiłam na zamówienie mojego syna, który uwielbia drożdżówki z
kapustą z pobliskiej piekarni u
Sarzyńskich. Kiedy spróbował tych, powiedział, że smakują tak samo. A to komplement.Przepis na ciasto podejrzałam w Moich Wypiekach
Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody2 łyżki
oleju słonecznikowego1
jajko1 łyżeczka
soli12 g
drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g
drożdży świeżych500 g
kiszonej kapusty2
cebule (ja miałam tylko czerwone i takich użyłam)
sól,
pieprz,
olejWykonanie:
Kapustę ugotować na miękko w wodzie. Następnie ostudzić.
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).W tym czasie ostudzoną
kapustę dokładnie wyciskamy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy składniki farszu i dobrze doprawiamy.Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem lub
mlekiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
/wydrukuj przepis/