Wykonanie
Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z
kapusty kiszonej i
pieczarek. Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne
bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu Pani Doroty . Efektem są przepyszne
bułki z farszem.
Składniki:1. Ciasto:500g
mąki pszennej,1/2 szklanki letniego
mleka,1/2szklanki letniej
wody,2 łyżki
oleju słonecznikowego,1
jajko,1 łyżeczka
soli,12g suchych
drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych
drożdży.2. Farsz:słoik
kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g),380g
pieczarek,2
cebule,
sól,
pieprz,
olej do podsmażenia.3. Do posmarowania
bułek:
jajko,łyżka
mleka.Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (oprócz
oleju ) i wyrobić ciasto - pod koniec wyrabiania dodać
olej. Gdy ciasto będzie już wyrobione uformować kulę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1h do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Ugotowaną pozostawić w durszlaku.
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i razem z
pieczarkami podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Popieprzyć i posolić.
Podsmażone
pieczarki i
cebulę wymieszać z
kapustą, lekko posiekać by
kapusta nie była długa. Pozbyć się jak największej ilości
wody. Ja użyłam sitka do tej czynności.
Spróbować farsz czy nie trzeba dodać więcej
soli czy też
pieprzu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 11 części. Lekko rozwałkować lub dłonią lekko rozpłaszczyć.
Położyć na każdy kawałek ciasta dość sporo farszu.
Ciasto zlepić, tak jak pierogi - najlepiej
mieć mąkę pod ręką by często posypywać nią dłonie. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ( ja na blaszkę używam silikonu) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 25min. W tym czasie rozgrzać piekarniki do 190stopni.
Tak wyglądają
bułki po 25min.
Jajko wymieszać z łyżką
mleka i posmarować
bułki. Piec przez 25min.
Bułki wyjąć na kratkę.
Smacznego!!!