Wykonanie
Takie bułeczki przygotowałam w sobotę wieczorkiem, jak już wszyscy poszli spać... Idealnie wkomponowały się w niedzielne śniadanko, były pyszne, chrupiące, syte ;) a zapach unosił się po całym domu, jak tylko skończyły się piec, nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować nawet taką cieplutką ... hmmm ten smak czuję do dziś ;)
- 500 g
mąki pszennej (najlepiej chlebowej) - dałam pełnoziarnista- 1/2 szklanki letniego
mleka- 1/2 szklanki letniej
wody- 2 łyżki
oleju słonecznikowego + odrobina do smażenia- 1
jajko + 1
jajko roztrzepane (do posmarowania
bułek)- 1 łyżeczka
soli- 12 g suchych
drożdży- 500 g
pieczarek- 1/2 szklanki
startego sera żółtego- 2 średnie
cebule-
sól i
pieprz-
mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić, na koniec dodać tłuszcz- wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie- uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć, ma podwoić swoją objętość (około godziny)- w tym czasie przygotować farsz: na odrobinie
oleju zeszklić
cebulę, dodać pokrojone
pieczarki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, podsmażyć, aż
woda odparuje, wystudzić- wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki (u mnie wyszło 12 sztuk)- każdą lekko rozwałkować na kształt koła- na każdą nakładać nadzienie
pieczarkowe i łyżeczkę
startego sera, zlepiać końce- układać łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- wszystkie bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 25 min. do wyrośnięcia- posmarować roztrzepanym
jajkiem, oprószyć
sezamem lub
makiem- piec około 25 min w temp. 190 st.- podawać na ciepło lub zimnoSmacznego.źródło: Mojewypieki