Wykonanie
Idealna wegetariańska propozycja na grilla- smaczna, zdrowa i pełna warzyw.Składniki:· 12 dużych
pieczarek· 2 garście
żółtej fasolki szparagowej· 100 g
kaszy jaglanej· 2 łyżki
pietruszkowego pesto·
olej·
sól·
pieprz· łyżka
octu balsamicznego· łyżka
masła klarowanego· 250 g
serka kremowego Arla Apetina naturalny (2 opakowania)· skórka otarta z połowy
cytryny· pęczek
szczypiorku· pęczek
koperkuPieczarki oczyszczamy, odkrawamy nóżki. Kapelusze układamy na blaszkach, na których będziemy je grillować lub na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie al dente.Nóżki
pieczarek kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na
maśle klarowanym, dodając pod koniec drobno posiekany
szczypiorek.
Szczypiorek powinien stracić swoją surowość.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną
wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu w jednej szklance
wody. Kiedy
kasza wchłonie cały płyn, przekładamy ją do lekko posiekanej
fasolki. Dodajemy nóżki
pieczarek, pesto,
olej balsamiczny, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Serki kremowe ucieramy z odrobiną
soli,
skórką cytrynową i drobno posiekanym
koperkiem.Kapelusze
pieczarek smarujemy dokładnie po wewnętrznej stronie
serkiem. Następnie wypełniamy je farszem. Całość delikatnie skrapiamy
olejem.
Pieczarki grillujemy lub pieczemy ok. 20 minut temp. 200 stopni, funkcja grill. Podajemy posypane świeżym
koperkiem. Smacznego!